Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την κυκλοφορία επικίνδυνων φαρμάκων!


Επικίνδυνα και αναποτελεσματικά είναι πολλά από τα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα) που κυκλοφορούν στην χώρα μας.Τη σοβαρή αυτή καταγγελία έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για την ποιότητα και στην ασφάλεια των γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης έχουν κατακλύσει την ελληνικά αγορά αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα από τις χώρες του τρίτου κόσμου τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει σε ασθενείς επικίνδυνες παρενέργειες και επιπλοκές.

«Το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και με τη βούλα του Νόμου. Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς»υποστήριξε ο κ.Πατούλης και πρόσθεσε:

«Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν γενόσημα, υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος και η αξιολόγηση των μελετών βιοδιαθεσιμότητας γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια».

Σημειώνεται ότι με Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η χορήγηση των γενοσήμων είναι πλέον υποχρεωτική και θα γίνεται από τους φαρμακοποιούς ενώ οι γιατροί θα συνταγογραφούν πλέον μόνο τη δραστική ουσία.

«Με την απόφαση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών και επιβαρύνονται μακροπρόθεσμα άσκοπα τα ταμεία, αφού τελικά αποδεικνύεται ότι το φθηνό αποβαίνει ακριβό και επικίνδυνο»,καταλήγει ο κ.Πατούλης.

Πηγή:Real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...