Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα! Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup - Σόϊμπλε: "Σήμερα περιμένω συμφωνία"




Η παρουσία του Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες αλλά και μέσα στο Eurogroup, σημαίνει πολλά. Όπως πολλά σημαίνουν και οι δηλώσεις που έγιναν λίγο πριν πριν την έναρξη της συνεδρίασης.O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Eurogroup είπε ότι  αναμένει να υπάρξει συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Σήμερα στοχεύουμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Οι γενικοί γραμματείς έχουν κάνει καλή προετοιμασία, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητήσουμε», είπε σύμφωνα με το Reuters ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.

«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», επανέλαβε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τί πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Το ίδιο και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, κ. Αλταφάζ ο οποίος είπε ότι "Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης".

Αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
«Θέλω να πιστεύω πως θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πολλούς άπό τους όρους που της ζητήσαμε. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο».

Πρόσθεσε: "Υπάρχουν βέβαια ακόμα ερωτήματα ως προς το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου τομέα καθώς και ως προς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ πρέπει να συζητήσουμε και για το συνολικό μέγεθος του δεύτερου πακέτου. Δεν μπορούμε να υπερβούμε τα 130 δισ. ευρώ".

Φτάνοντας για την συνεδρίαση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI.

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να δημοσιοποιήσει που υπάρχει συμφωνία και που ακόμα κολλάνε οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση του νέου δανείου αλλά και για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών κοντά σε συμφωνία είμαστε για :

- τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, με τον οποίο η χώρα μας θα πληρώνει το χρέος της.Από την ανακοίνωση για το θέμα αυτό ξεχωρίζουμε πως ζητήθηκαν από την ελληνική πλευρά ''προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία'', που δεν κατονομάζονται και πως πλέον στο πλευρό μας εδώ είναι και το ΔΝΤ.

- Για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα μειωθεί ξανά ΚΑΙ το επιτόκιο του πρώτου δανείου ΚΑΙ θα συμμετάσχουν στο κούρεμα οι ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα, ενώ μάλλον εκτός μένει η ΕΚΤ.

- συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερο κούρεμα του IIF, δηλαδή των διεθνών τραπεζών.

Διαβάστε όλο το ενημερωτικό κείμενο του υπουργείου Οικονομικών.


''Στο χθεσινό Euro working Group διεξήχθη η ουσιαστική σκληρή διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI.

Ο αντιπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Ζανιάς μαζί με τον Γ. Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου, σε συνεχή επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιμετώπισαν όλη την αλυσίδα των κρίσιμων θεμάτων:

Η συζήτηση για το «δεσμευμένο λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.

Καθοριστικής σημασίας ήταν επίσης η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020.

Φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF), και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο της ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, η δυνατότητα πιο «βαθειάς» συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλες''.

Αισιόδοξοι οι γερμανοί


Η γερμανική κυβέρνηση είναι "όλο και περισσότερο αισιόδοξη" για την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μένει να διευθετηθούν τις επόμενες ώρες "ορισμένα σημεία".

"Ολοι εργάζονται για να φθάσουμε σε συμφωνία...είμαστε όλο και περισσότερο αισιόδοξοι" δήλωσε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. "Ολα βρίσκονται στο τραπέζι", αλλά "χρειάζεται ακόμη διαπραγμάτευση" για ορισμένα σημεία, είπε.

Στο πλαίσιο της ευρωζώνης , αλλά και με την Ελλάδα, υπάρχει συναίνεση για τη δημιουργία ενός τέτοιου λογαριασμού, όμως "η μορφή του αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων", σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.


Πηγή:Newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...