Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τροφές για καλύτερο ύπνο!


Πίνετε περισσότερο, ίσως να χρειαστεί να το κόψετε, ειδικά αν πίνετε καφέ το απόγευμα. Η διακοπή της συνήθειας του καφέ δεν είναι εύκολο. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους, υπνηλία, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης , όταν σταματούν την καφεΐνη απότομα. Μπορείτε να αποφύγετε τα συμπτώματα αυτά αποσύροντας τον καφέ σταδιακά.

Δοκιμάστε να αναμείξετε ντεκαφεινέ καφέ με κανονικό και σιγά σιγά αυξήστε την ποσότητα του ντεκαφεινέ έναντι του κανονικού μέχρις ότου να καταναλώνετε μόνο ντεκαφεινέ από το μεσημέρι και μετά.

Η σχέση όμως μεταξύ της διατροφής σας και του καλού ύπνου δεν τελειώνει με την καφεΐνη. Υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τρόφιμα ώστε να έχετε καλύτερο ύπνο.

Αποφύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά ή όλα τα φαγητά που ξέρετε ότι μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα, γεγονός που καθιστά δύσκολο το νυχτερινό ύπνο.

Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Παρά το γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί να σας χαλαρώσει , η υπερκατανάλωση των αγαπημένων σας ποτών μπορεί να προκαλέσει μια πολύ ανήσυχη και άβολη νύχτα.

Φάτε κεράσια. Δεν είναι μόνο πλούσια σε βιταμίνες, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μία ουσία που επίσης βρίσκεται στον ανθρώπινο σώμα που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Τρώτε φρέσκα ή αποξηραμένα κεράσια πριν πάτε για ύπνο το βράδυ, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Απολαύστε ένα ελαφρύ σνακ πριν τον ύπνο. Επιλέξτε υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ένα μικρό μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι και κρακερς ή ψωμί και τυρί. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στο να κοιμηθείτε και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν τρυπτοφάνη, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει. Άλλες τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη είναι οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα αυγά, η βρώμη και το μέλι.

Αποφεύγετε να τρώτε υπερβολικά λίπη. Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά λιπαρά τρόφιμα μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες δυσκολίες στον ύπνο. Ωστόσο να είστε βέβαιοι ότι παίρνετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα την ημέρα, επειδή το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ένα είδος ωμέγα-3 που βρίσκεται στα ψάρια, ιδιαίτερα στον τόνο, το σολομό και τη πέστροφα) παίζει ρόλο στην πρόκληση του ύπνου στον εγκέφαλό σας.

Επιπλέον εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας. Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο βαριά. Μόλις 20 με 30 λεπτά καθημερινής δραστηριότητας βοηθούν σημαντικά. Δοκιμάστε ένα γρήγορο περίπατο, μια βόλτα με το ποδήλατο, ή ακόμα και δουλειές σπιτιού. Επίσης χαλαρωτικές ασκήσεις, όπως η γιόγκα ή ήπιες διατάσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.


ΠΗΓΗ: myworld.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...