Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Τώρα στο έκτακτο υπουργικό εγκρίνονται τα μέτρα και κόβονται μισθοί και συντάξεις


Μόνιμη η απειλή εσωτερικής στάσης πληρωμών.Για συμφωνία της κυβέρνησης στον ειδικό λογαριασμό γράφει γερμανική εφημερίδα.

Εκτάκτως συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει το πρώτο πακέτο μέτρων με μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ ολόενα ενισχύονται οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση θα περάσει αυτό τοι σκόπελο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ουσιαστικά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στις προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε να εγκριθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI, και από εκεί και μετά όλα θα κριθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στη συνεδρίαση θα τεθεί επίσης και το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Ηλιος» και την ανάπτυξη του Ελληνικού. Το σχετικό νομοσχέδιο, με τις ρυθμίσεις για αυτά τα δύο θέματα, θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Θα ζούμε συνεχώς με την απειλή εσωτερικής χρεοκοπίας



Απο δω και στο εξής η Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς υπο την απειλή εσωτερικής στάσης πληρωμών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ημερησίας”, στο πλαίσιο των όρων για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος απο το Eurogroup, η κάλυψη των ελλειμμάτων θα είναι αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων, καθώς δεν επιτρέπονται άμεσα εσωτερικές ανακατανομές της βοήθειας που παίρνει η χώρα για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών, που τυχόν προκύψουν, ακόμη κι αν αυτές αφορούν στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Αυτό σημαίνει οτι είναι αναγκαστική η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστε το δημόσιο να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του.

Σύμφωνα επίσης με γερμανικό δημοσίευμα, "κλειδί" για την αίσια έκβαση στο Εurogroup της Δευτέρας είναι η έγκριση που έδωσε η κυβέρνηση στη σύσταση ειδικού λογαριασμού, όπου θα δεσμευθούν τα κεφάλαια του νέου πακέτου εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η ΕΕ θα επιβάλει να εκταμιεύονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα τα χρηματα που προορίζονται για αποπληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων δεν θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης χωρίς την έγκριση της τρόικας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης το ενδεχόμενο εσωτερική στάσης πληρωμών, αναπάσα στιγμή ώστε είτε να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ή να "τρέχουν" αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Αισιόδοξοι για Δευτέρα

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας.

«Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ωστόσο,λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μια δήλωση του Προέδρου του Γιουρογκρουπ, Ζαν Κλωντ Γιουνκερ πάγωσε τους πάντες: "Είμαστε πολύ μακριά από το στόχο του 120% για το ελληνικό χρέος. "Ελπίζω ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα βρουν έναν τρόπο να πλησιάσουν το στόχο έως την Κυριακή το βράδι", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. 

Πηγή:Newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...