Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Μόνιμος υφυπουργός Οικονομικών ο Σαχινίδης; - Σκοτεινό σημείο το θέμα του Επιτρόπου - Πως θα δρα η μόνιμη τρόικα!Με το μελάνι της συμφωνίας να μην έχει στεγνώσει ακόμα, η ελληνική πλευρά έχει ήδη επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου και αυτό που προσπαθεί να αποδείξει είναι ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει όλα όσα αποφασίστηκαν.
Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να γίνουν βήματα που να το αποδεικνύουν.
Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να είναι με το ένα πόδι έξω από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ένας άνθρωπος που ήταν δίπλα του σε όλες τις διαπραγματεύσεις αλλά και προυπήρχε, θεωρείται ιδανικός για την θέση του Μόνιμου υφυπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ήταν από το Πρώτο Μνημόνιο κιόλας στο υπουργείο είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, πολύ πιθανόν να τοποθετηθεί στην θέση αυτή η οποία θα δημιουργηθεί για να επιτηρεί όλα όσα πρέπει να εφαρμοστούν. Θα θεωρείται πλέον κρατικός υπάλληλος και φυσικά δεν θα είναι υποψήφιος.

Κι αυτό γιατί η εικόνα που έχουν οι εταίροι μας είναι είναι η καλύτερη. Εχει μέχρι στιγμής συνεργαστεί άψογα με την τρόικα, ξέρει πολύ καλά αγγλικά και τον εκτιμούν για το ήπιο στυλ του και για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες.
"Εχει", λένε πηγές στην ΕΕ, "όλα τα χαρακτητιστικά βορειοευρωπαίου δημοσίου ανδρός".

Όμως, στην συμφωνία του Eurogroup αποφασίστηκε επίσης ότι:

Για να επιτευχθεί ο στόχος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται «να ενισχύσει σημαντικά την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, συγκεκριμένα μέσω μιας ενισχυμένης και μόνιμης παρουσίας στη χώρα για την στήριξη της δυνατότητάς της να παρέχει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια». Πρόκειται για την Ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ.

-Προαναγγέλλεται η ίδρυση μόνιμου ελεγκτικού γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα στα πρότυπα αυτού του ΔΝΤ που ήδη στεγάζεται σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον κ. Μπομπ Τράα.
«To Eurogroup χαιρετίζει την ισχυρότερη επί τόπου δυνατότητα ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εργαστεί σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει την τρόικα για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης στα μέτρα που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας έτσι την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Όμως και εδώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πως και με ποιόν τρόπο θα δρα η μόνιμη τρόικα και από ποιούς θα αποτελείται.

Σόιμπλε: Θα βάλουμε και δικούς μας ανθρώπους

«Ο καθένας μας πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «σημαντική αύξηση του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» στην Αθήνα, ενώ δεν απέκλεισε σε αυτή την αποστολή να συμμετέχουν και συνεργάτες από τις εθνικές διοικήσεις των κρατών- μελών.

«Πρόκειται για θέμα επιτήρησης, αλλά φυσικά το ζήτημα είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να δημιουργήσει η ίδια ικανό διοικητικό προσωπικό. Αυτό δεν είναι απλό στην Ελλάδα. Είναι άλλο η διαβούλευση και η ψήφιση νόμων και άλλο η εφαρμογή. Και προς αυτή την κατεύθυνση προσφέραμε πάντα στην Ελλάδα τη βοήθειά μας, τη συνδρομή και τη στήριξή μας», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα εισήγαγε τα τελευταία δύο χρόνια μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων», οι οποίες, όπως είπε, «χρειάζονται χρόνο, έτσι είναι και σε άλλες χώρες, δεν γίνονται όλα εν μία νυκτί».

Όσον αφορά τον «ειδικό λογαριασμό», σημείωσε ότι «οι μελλοντικές δόσεις από το νέο πρόγραμμα θα πιστώνονται σε έναν ειδικό λογαριασμό στην Ελλάδα, υπό τον έλεγχο της τρόικας, ούτως ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας και να μην μπορεί πλέον στο μέλλον να υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά».

Πηγή:Newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...