Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

Μόνιμη η απειλή εσωτερικής στάσης πληρωμών - Θα πάρουμε λεφτά μόνο για το χρέος!Απο δω και στο εξής η Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς υπο την απειλή εσωτερικής στάσης πληρωμών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ημερησίας”, στο πλαίσιο των όρων για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος απο το Eurogroup, η κάλυψη των ελλειμμάτων θα είναι αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων, καθώς δεν επιτρέπονται άμεσα εσωτερικές ανακατανομές της βοήθειας που παίρνει η χώρα για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών, που τυχόν προκύψουν, ακόμη κι αν αυτές αφορούν στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Αυτό σημαίνει οτι είναι αναγκαστική η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστε το δημόσιο να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του.

Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα, "κλειδί" για την αίσια έκβαση στο Εurogroup της Δευτέρας είναι η έγκριση της σύστασης ειδικού λογαριασμού, τον οποίο όπως όλα δείχνουν αποδέχεται η ελληνική πλευρά, όπου θα δεσμευθούν τα κεφάλαια του νέου πακέτου εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας.. Η ΕΕ θα επιβάλει να εκταμιεύονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα τα χρηματα που προορίζονται για αποπληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων δεν θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης χωρίς την έγκριση της τρόικας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης το ενδεχόμενο εσωτερική στάσης πληρωμών, αναπάσα στιγμή ώστε είτε να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ή να "τρέχουν" αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπο την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Στο τραπέζι θα “πέσουν” οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης και του PSI, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας.

«Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ωστόσο,λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μια δήλωση του Προέδρου του Γιουρογκρουπ, Ζαν Κλωντ Γιουνκερ πάγωσε τους πάντες: "Είμαστε πολύ μακριά από το στόχο του 120% για το ελληνικό χρέος. "Ελπίζω ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα βρουν έναν τρόπο να πλησιάσουν το στόχο έως την Κυριακή το βράδι", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...